Za
bolnike

Splošna pogosta vprašanja

V naši ustanovi smo specializirani predvsem za diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj gibalnega sistema. Opravljamo ambulantne preglede in operativne posege. Za to področje imamo državno koncesijo za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Poleg že navedenih storitev ponujamo tudi storitve fizioterapije.

Sedež ustanove Arbor Mea-e se nahaja v Ljubljani, v Sloveniji. Naše storitve opravljamo na več lokacijah v Sloveniji: specialistične ambulantne preglede opravljamo na dveh lokacijah v Ljubljani (Medicinski center Ljubljana (MCL), Vilharjev podhod 1 in Ambulatorij, Savska cesta 10) in v Novi Gorici (Medartis, Ulica Gradnikove brigade 63). Operativne posege izvajamo v Ljubljani (Medicinski center Ljubljana (MCL), Vilharjev podhod 1) in na Golniku (Kirurgija Bitenc, Bolnišnica Golnik, Golnik 41)

Po predhodnem naročilu po telefonu 00386 41 424 291 v Ljubljani ali 00 386 5 922 8380 v Novi Gorici se pripeljite oz. naj vas pripeljejo pred ambulanto, v katero ste naročeni, nekaj minut pred naročenim terminom. V okolici ambulant je veliko parkirnih mest. Blizu Ambulatorija na Savski cesti 10 v Ljubljani je na Davčni ulici 1 podzemna garaža, kjer je vedno na voljo dovolj parkirnih mest. Blizu vhoda v Medicinski center Ljubljana, Vilharjev podhod 1 je na Vilharjevi ulici veliko parkirišče. Zraven vhoda v Medartis, Ulica Gradnikove brigade 63 v Novi Gorici pa je pred vhodom veliko parkirišče.

Na pregled se lahko naročite preko telefona na telefonski številki 00386 41 424 291 za pregled v Ljubljani ali 00 386 5 922 8380 za pregled v Novi Gorici ali preko obrazca na spletni strani ali pa nam pošljete sporočilo na elektronski naslov info@arbormea.com.

V naši ustanovi ponujamo tako storitve na koncesijo kot tudi samoplačniške storitve. V primeru samoplačniških storitev, poravna strošek storitve bolnik sam. Za cene posameznih storitev nam pošljite sporočilo oz. nas pokličite. V primeru storitev na koncesijo, doplačilo ni potrebno.

Tako je! Za dejavnost, ki jo opravljamo, imamo tudi državno koncesijo za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Dejavnost namreč želimo opravljati predvsem kot del javne zdravstvene mreže oz. v obliki t. i. javno-zasebnega partnerstva. Za koriščenje naših koncesijskih storitev je potrebno imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in od osebnega zdravnika pridobiti napotnico za ortopeda oz. travmatologa. Doplačilo za koncesijske storitve ni potrebno.

Storitve ‘na napotnico’ so koncesijske storitve. Za koriščenje koncesijskih storitev, vam mora predhodno vaš osebni zdravnik izdati napotnico za pregled pri travmatologu oz. ortopedu. Kot že omenjeno v odgovoru na prejšnje vprašanje, ima naša ustanova koncesijo za področje poškodb in obolenj sklepov, zato opravljamo tudi specialistične ambulantne preglede in izvajamo operativne posege na napotnico. Za storitve ‘na napotnico’, doplačilo ni potrebno.

Naše storitve opravljamo na več lokacijah v Sloveniji: specialistične ambulantne preglede opravljamo na dveh lokacijah v Ljubljani (Medicinski center Ljubljana (MCL), Vilharjev podhod 1 in Ambulatorij, Savska cesta 10) in v Novi Gorici (Medartis, Ulica Gradnikove brigade 63). Operativne posege izvajamo v Ljubljani (Medicinski center Ljubljana (MCL), Vilharjev podhod 1) in na Golniku (Kirurgija Bitenc, Bolnišnica Golnik, Golnik 41).

Za samoplačniške prve preglede je čakalna doba zelo kratka oz. je sploh ni (do 14 dni). Za prve preglede na koncesijo (na napotnico) je čakalna doba 2 – 3 mesece. Za posege na ramenskem sklepu na koncesijo je čakalna doba do 3 tedne. Za posege na kolenu na koncesijo pa je čakalna doba od 3 – 6 mesecev – odvisno od vrste posega, ki je potreben. Za samoplačniške operacije je čakalna doba do 14 dni.

Verjamemo, da je naša ustanova pravi naslov, če imate težave s sklepi oz. z drugimi deli gibalnega aparata. Ponosni smo, da nas odlikuje vrhunsko strokovno znanje in hkrati predanost našemu delu. Svojim bolnikom želimo zagotoviti najboljšo mogočo obravnavo – preglede pri vrhunskih specialistih in najbolj sodobne minimalno invazivne operativne posege. Smo ena od vodilnih ustanov na področju artroskopske kirurgije pri nas in v širši regiji. Večino operacij na sklepih tako opravljamo na artroskopski – minimalno invaziven način in zato je hospitalizacija po operacijah izredno kratka. Želimo biti bolniku najbolj prijazna in strokovno najmočnejša ustanova na tem področju zdravstvene dejavnosti.

Najprej se je potrebno naročiti na prvi pregled. Pri pregledu bo zdravnik ugotovil, če so potrebne diagnostične preiskave in vas napotil. Po diagnostični obravnavi se boste z zdravnikom dogovorili o nadaljnjem zdravljenju – konzervativnem (neoperativnem) ali operativnem. Vse dodatne informacije glede zdravljenja boste dobili na pregledu samem. V primeru konzervativnega zdravljenja se boste z zdravnikom dogovorili za termin kontrolnega pregleda, na katerem bo lahko ocenil potek oz. uspešnost zdravljenja. V primeru operativnega zdravljenja se boste z zdravnikom dogovorili za operativni poseg in termin posega. Po operativnem posegu boste prejeli navodila za rehabilitacijo, prav tako pa boste vabljeni na kontrolni pregled, na katerem bo zdravnik lahko preveril, da zdravljenje poteka po načrtu. Na kontrolnem pregledu boste dobili dodatne informacije o načrtu rehabilitacije, zdravnik pa vam bo odgovoril tudi na morebitna druga vaša vprašanja.

Na pregled se lahko naročite preko telefona na telefonski številki 00386 41 424 291 za pregled v Ljubljani ali 00 386 5 922 8380 za pregled v Novi Gorici ali preko obrazca na spletni strani ali pa nam pošljete sporočilo na elektronski naslov info@arbormea.com.

Za storitve fizioterapije po operacijah imamo na voljo pogodbene fizioeterapevte, h  katerim vas lahko naročimo za izvajanje fizioterapije. Fizioterapevtske storitve so samoplačniške.

Več o bolnikovih pravicah in dolžnostih si lahko preberete tukaj.

Pogosta vprašanja ambulantni pregledi

Na pregled se lahko naročite preko telefona na telefonski številki 00386 41 424 291 za pregled v Ljubljani ali 00 386 5 922 8380 za pregled v Novi Gorici ali preko obrazca na spletni strani ali pa nam pošljete sporočilo na elektronski naslov info@arbormea.com

Pregled pri specialistu travmatologu ali ortopedu je namenjen ugotavljanju poškodovanih oz. obolelih struktur gibalnega sistema. Ta pregled je osnova za napotitev na dodatno diagnostiko ali za priporočitev zdravljenja. Bolnikom na osnovi kliničnega pregleda in opravljenih diagnostičnih preiskav predlagamo ustrezne oblike zdravljenja, ki je lahko konzervativno, funkcionalno (z različnimi oblikami fizikalne terapije) ali operativno.

Za samoplačniške prve preglede je čakalna doba zelo kratka oz. je sploh ni (do 14 dni). Za prve preglede na koncesijo (na napotnico) je čakalna doba 2 – 3 mesece.

Na pregled morate obvezno prinesti kartico ZZZS in stare izvide. Glede oblačil priporočamo, da predvsem pri pregledih na spodnjih okončinah nosite široke oblačila (široke hlače, ženske po možnosti krila).

Pogosta vprašanja operativni posegi

Seznam vseh posegov se nahaja na podstrani ‘Storitve’, do katere lahko dostopate tukaj.

Čakalne dobe se razlikujejo glede na vrsto posega in vrsto storitve (samoplačniška ali koncesijska storitev). Koncesijske posege izvajamo samo na kolenu in ramenu. Za posege na ramenskem sklepu na koncesijo je čakalna doba do 3 tedne. Za posege na kolenu na koncesijo je čakalna doba od 3 – 6 mesecev – odvisno od vrste posega, ki je potreben.

Samoplačniške storitve:
Za samoplačniške operacije je čakalna doba do 14 dni.

Koncesijske storitve:
Pri koncesijskih storitvah moramo slediti striktnim pravilom, ki jih določa ZZZS, hkrati pa imamo v določenem koledarskem letu odobreno izvedbo le določenega števila storitev. Zato lahko na koncesijo v koledarskem letu opravimo le določeno število ambulantnih pregledov in operativnih posegov. Ko opravimo vse koncesijske storitve, ki so nam bile za koledarsko leto dodeljene, pa moramo bolnike prenaročati v naslednje koledarsko leto.

Na poseg morate obvezno priti tešči. Pri svojem zdravniku morate opraviti predoperativne preiskave, katerih izvide morate prinesti s seboj. Običajno so to krvne preiskave (hemogram, elektroliti), EKG in pri starejših nad 60 let še RTG pljuč in srca. Če je pri vas predvideno bivanje v bolnišnici preko noči, prinesite s seboj samo pribor za osebno higieno. Vse ostalo dobite v bolnišnici. Dobro je, da vzamete s seboj tudi mobilni telefon, da boste lahko kontaktirali vaši svojce, če boste potrebovali prevoz ali karkoli drugega.

Tip anestezije se razlikuje glede na vrsto posega. Informacije glede uporabe tipov anestezije lahko najdete pri opisih posameznih posegov, do katerih lahko dostopate tukaj.

Stopnja komplikacij je pri nas izredno nizka. Giblje se okrog 1 promila, kar je izredno malo, saj veljajo v razvitem delu sveta za dobre in zanesljive ustanove tiste, ki imajo manj kot    2 % komplikacij.

Vsak operativni poseg je seveda kljub temu povezan z določenim tveganjem za zaplete. Tveganje je zmanjšano, če kirurga  in anesteziologa seznanite z vsemi vašimi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov (npr. težave s strjevanjem krvi, težave z dihanjem, alergije,..). Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (pri nas 1 promil), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege. Pri nas je obveza, da res takoj ustrezno ukrepamo s ponovnim operativnim posegom, če je to potrebno.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste po operaciji na spodnjih okončinah prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan (pri krajših in manj zahtevnih operacijah do 10 dni, pri zamenjavah sklepov (endoprotezah) pa do 35 dni)..
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.

Trajanje pooperativne hospitalizacije je odvisno od vrste posega. V naši ustanovi večino operacij opravimo na artroskopski način. Zaradi uporabe te minimalno invazivne kirurške tehnike je posledično hospitalizacija po operacijah izredno kratka. Po krajših artroskopskih operacijah na kolenu in praktično po vseh artroskopskih operacijah na ramenu hospitalizacija ni več potrebna. Po operaciji sprednje križne vezi ostanete v bolnišnici praviloma eno noč. Pri nekaterih večjih operacijah (npr. endoprotezah sklepov) pa 2 – 3 dni.

Trajanje rehabilitacije se razlikuje glede na vrsto posega in na vrsto vaših delovnih aktivnosti. Praviloma je rehabilitacija po krajših artroskopskih operacijah na kolenu 1 mesec, po operacijah kolenskih vezi 3 – 6 mesecev, po operacijah na ramenu prav tako 3 – 6 mesecev, po operacijah zamenjave sklepov pa vsaj 6 mesecev.

Prve dni po odpustu iz bolnišnice je potrebno hoditi na redna prevezovanja k svojemu zdravniku, ki vam bo po 10-14 dneh tudi odstranil šive. Kirurg naše ustanove vas bo tudi naročil na kontrolni pregled. V odpustnici vam bo natančno podala navodila za fizioterapijo in rehabilitacijo. Ta navodila boste morali strogo upošetvati. Le ob bolnikovem sodelovanju, upoštevanju navodil in posledično ustrezni rehabilitaciji po operaciji je zagotovljen optimalen rezultat zdravljenja.

Kot je omenjeno že v odgovoru na predhodno vprašanje, mora operaciji slediti ustrezna rehabilitacija, ki bo natančno opisana v odpustnem pismu, katerega boste prejeli po operativnem posegu. Tem navodilom je potrebno natančno slediti. V primeru, da bo kirurg priporočil tudi čim več razgibavanja in vaj doma, je potrebno tudi to zares vestno in redno izvajati.

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjev podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9117