Nazaj na seznam

Operacija ukrivljenega nožnega palca (Hallux valgus)

Kratek opis

Gre za pogosto deformacijo, ki se lahko pojavlja enostransko ali obojestransko. Pogostejša je pri ženskah, dokazana je dedna predispozicija. Ozki čevlji niso vzročno povezani s pojavom deformacije, vsekakor pa deformacija zaradi neprimerne ozke obutve napreduje.

V osnovi gre za popuščanje prečnih vezi sprednjega dela stopala, stopalo se v sprednjem delu splošči. Sklep, ki povezuje prvo stopalnico in prvi členek palca, se izboči navznoter, palec pa se obrne navzven proti drugemu prstu. Nad osnovnim sklepom palca se koža in podkožno tkivo zadebeli, zadebeli se tudi spodaj ležeča kost- nastane kostni izrastek.

Deformacijo zdravimo s široko udobno obutvijo, prilagojenimi vložki in kombinacijo protivnetnih in protibolečinskih zdravil.

V primerih, kjer je deformacija preveč napredovala in povzroča bolečine, nezmožnost nošenja navadne obutve, motnje hoje ali nesprejemljiv izgled, se odločimo za operacijo.

Simptomi in znaki

Glavni znak je deformacija stopala. S tem so povezane bolečine pri hoji.

Potrditev diagnoze

Diagnozo potrdimo klinično in z  RTG slikanjem stopala.

Prednosti operacije

Operacija gležnja lajša bolečine in s tem omogoča ponovno normalno uporabo sklepa.

Opis operacije

Tip operativnega posega določimo glede na stopnjo deformacije, ki jo ocenimo s kliničnim pregledom in RTG slikanjem.

Najpogosteje izvajamo osteotomijo po Scarfu. Poseg izvajamo v področni anesteziji. Z aplikacijo lokalnega anestetika dosežemo omrtvičenje stopala od gležnja ali kolena navzdol (gleženjski ali poplitealni blok). Omrtvičenost traja nekaj ur. Pristop napravimo skozi nekaj cm dolg rez na notranji strani stopala. Nato s pomočjo ortopedskih instrumentov prvo stopalnico poravnamo in jo stabiliziramo v poravnanem položaju z dvema majhnima vijakoma. S tem poravnamo tudi nožni palec. Kožo zašijemo, stopalo povijemo v primernem položaju in namestimo začasni ortopedski čevelj, s katerim pacient odide domov.

Poseg je izveden tistega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Začasni čevelj mora imeti pacient pri hoji nameščen 6 tednov, kar je čas, ki je potreben, da se kost zaceli. Po operaciji pacient dobi bergle, ki jih lahko kmalu opusti. Bergle so pomembne predvsem v prvih urah po operaciji, saj bolniku omogočajo, da operirano nogo razbremenjuje dokler anestezija popolnoma ne popusti. Ko se občutek v stopalo v celoti povrne, pacient preko začasnega čevlja stopa le na peto in bergel ne potrebuje več. Sprednjega dela stopala do kontrole po šestih tednih ne smete obremenjevati. Prvo kontrolo po operaciji opravite pri nas po dveh do treh dneh po posegu. Takrat ocenimo post operativno rano, opravimo RTG slikanje in napravimo prvo prevezo. Nadaljnje preveze nato opravljate na dva do tri dni pri osebnem zdravniku do zacelitve. Ponoven pregled pri nas opravite po šestih tednih, ko ocenimo zaraščanje kosti. V primeru ugodnega poteka, lahko začnete stopalo po šestih tednih   normalno uporabljati. Napore nato postopoma povečujete, k intenzivnim športom se lahko vrnete po štirih do šestih mesecih. Dolžina bolniškega staleža po posegu je različna in odvisna od delovnega mesta. V povprečju traja 2 do 3 mesece, da lahko na delu v običajni obutvi opravite vse delovne obveznosti.

Rezultat posega

Ob pravilni izbiri metode operacije in dobri kirurški tehniki, ter upoštevanju navodil po operaciji, je uspešnost metode zelo velika in presega 85%.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117