Nazaj na seznam

Obraba osnovnega sklepa nožnega palca (Hallux rigidus)

Kratek opis

Pri obrabi hrustančnih površin osnovnega sklepa palca postane obrabljen sklep manj gibljiv in boleč. Na zgornji strani prsta nad osnovnim sklepom palca nastane izrastek, kjer je običajno tudi mesto največje bolečine.

Stanje zdravimo s široko udobno obutvijo, prilagojenimi vložki in kombinacijo protivnetnih in protibolečinskih zdravil.

V primerih, kjer je stanje preveč moteče in nekirurška terapija ne pomaga, svetujemo operativni poseg.

Simptomi in znaki

Glavni znak je negibljiv osnovni sklep nožnega palaca. S tem so povezane bolečine pri hoji.

Potrditev diagnoze

Diagnozo potrdimo klinično in z  RTG slikanjem stopala.

Opis operacij, rehabilitacija in rezultati posegov

Ponujamo 3 različne kirurške rešitve, med katerimi izbiramo glede na stopnjo okvare sklepa in aktivnost pacienta. Operacije izvajamo v področni anesteziji (gleženjski ali poplitealni blok).

Najbolj zanesljive in dolgoročno ugodne rezultate nudi operativna zatrditev osnovnega členka palca. S tem odpravimo bolečine in tudi preprečimo recidiv. Sklep ostane negibljiv, kar pri vsakdanjih aktivnostih ne predstavlja ovir. Prisotna je edino nezmožnost vzpenjanja na prste. Po operaciji z začasnim ortopedskim čevljem razbremenjujete sprednji del stopala. Začasni čevelj snamete 6 tednov po operaciji in se vrnete k vsakdanjim aktivnostim.

Manjši poseg je t. i. cheilectomia, kjer pri operaciji odstranimo le zadebeljeni kostni izrastek, ki ovira gibanje in povzroča bolečine. Prst nato razgibate s pomočjo fizioterapevta. S fizioterapijo pričnete 2- 3 tedne po operaciji. Poseg je manjši kot zatrditev osnovnega sklepa palca in rehabilitacija hitrejša. Obstaja pa možnost, da se bo izrastek ponovno formiral in da bo ponovno prišlo do bolečin.

Pri mlajših aktivnih ljudeh se lahko odločimo za tretjo možnost- nadomestitev osnovnega sklepa palca z RegJoint Scaffdex bioresorbilno membrano. Pri tem posegu oboleli sklep odstranimo in ga nadomestimo s RegJoint Scaffdex vložkom. Slednji se v roku 2 let počasi raztopi, sočasno pa se v področju predhodno odstranjenega sklepa stvori brazgotinsko tkivo, ki nadomesti sklepna tkiva in s tem ohrani stabilnost in gibljivost sklepa. Rehabilitacija poteka enako kot po cheilectomiji. Študija objavljena 2019 poroča o zmanjšanju bolečin in boljši funkciji stopala tudi po 9 letih po operaciji.

Poseg je izveden tistega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117