Nazaj na seznam

Deformacije malih prstov stopala

Kratek opis

Krempljasti in kladivasti prsti so razmeroma pogosta deformacija. Vzroki za nastanek deformacij so lahko neprimerna obutev, dedno ali drugače pogojeno neravnovesje mišic, ki upogibajo in iztegujejo prste. Najpogosteje je prizadet drugi prst.

Deformacije malih prstov niso nujno moteče. Lahko pa se zaradi pritiska obutve tvorijo otiščanci z okolno pordelostjo, kar povzroča bolečine in težjo hojo.

Deformacije zdravimo sprva konzervativno z prilagoditvijo obutve, nošenje vložkov, fizioterapevtskimi vajami.

Pri bolnikih, pri katerih težave kljub konservativni terapiji vztrajajo, svetujemo operativno zdravljenje.

Simptomi in znaki

Glavni znak je deformacija malih prstov stopala. S tem so povezane bolečine pri hoji.

Potrditev diagnoze

Diagnozo potrdimo klinično in z  RTG slikanjem stopala.

Opis operacij in rehabilitacija

Za tip operativnega posega se odločimo glede stopnjo deformacije in glede na to, ali je deformacija fleksibilna ali rigidna. Pri fleksibilni deformaciji lahko pacienti hoteno premaknejo prst v primeren položaj, pri rigidni deformaciji pa to ni mogoče.

Posege izvajamo kot ambulantne posege v področni anesteziji. Možni tipi anestezije so omrtvičenje prsta, gleženjski ali poplitealni blok.

Pri fleksibilni deformaciji napravimo operativni poseg na mehkih tkivih, običajno gre za sproščanje ali premestitev tetiv prsta.

Rigidno deformacijo popravimo z odstranitvijo prizadetega sklepa ali poravnavo kosti ob sklepu. Prst je v korigiranem položaju nato potrebno fiksirati z žico. Žico se ob kontrolnem pregledu po 4 tednih odstrani.

Poseg je izveden tistega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Po operaciji bolnikom namestimo začasni ortopedski čevelj, ki razbremenjuje sprednji del stopala. V primeru posega na kosteh, ga pacienti nosijo 4 tedne, sicer pa manj. Po odstranitvi začasnega čevlja se pacienti postopoma vrnejo k vsakdanjim aktivnostim.

Rezultat posega

Ob pravilni izbiri metode operacije in dobri kirurški tehniki, ter upoštevanju navodil po operaciji, je uspešnost teh metod zelo velika in presega 85%.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117