Nazaj na seznam

Odprta stabilizacija ramenskega sklepa

Kratek opis

Stabilizacija ramena je operativni poseg, s katerim zdravimo nestabilnost oziroma ponavljajoče se izpahe ramenskega sklepa. Nestabilnost ramena paciente ovira pri vsakodnevnih in športnih aktivnostih, povzroča bolečine, pri večjem številu izpahov pa dodatno okvari sklepne površine ter povzroča dodatne poškodbe na vezeh, kitah, kosteh in hrustancu. Glede na obliko nestabilnosti, smer izpahov in obseg sprememb na ramenskem sklepu se kirurg odloči o načinu operativnega posega za stabilizacijo ramena. Tega se lahko opravi artroskopsko ali kot odprt poseg s klasičnim pristopom. Predvsem kadar so prisotne poškodbe kosti sklepne ponvice ali glavice, se odločimo za klasičen operativni poseg s katerim lahko rekonstruiramo sklepne površine.

Simptomi in znaki

Glavni znak so ponavljajoči se izpahi ramenskega sklepa in bolečine ter zmanjšana gibljivost, ki so s tem povezane. 

Potrditev diagnoze

Diagnozo potrdimo klinično in z  MRI ali CT preiskavo ramenskega sklepa s kontrastnim sredstvom (t. i. MRI ali CT artrografija). 

Prednosti operacije

Odprto operacijo za stabilizacijo rame uporabimo v tistih primerih, ko je prisotna poškodba kosti na sklepni ponvici ali glavice nadlahtnice. S prenosom kosti nadomestimo kost, ki je poškodovana in je manjkajoča v sklepu. Opisan operativni poseg je pri omenjenih situacijah, ko gre za nestabilnost ramena  in hkrati za poškodbo kosti, najbolj zanesljiv.

Opis operacije

Operativni poseg navadno naredimo v kombinaciji regionalne anestezije in sedacije, redko je potrebna splošna anestezija. Na sprednjem delu rame naredimo nekaj centimetrov dolg rez skozi katerega si prikažemo sprednji del ramenskega sklepa. Operativni pristop ni invaziven saj mišice v glavnem razmaknemo, da pridemo do sklepa. Bistvo operativnega posega je, da del kosti iz korakoidnega odrastka lopatice prestavimo na sprednji del sklepne ponvice, s čimer povečamo površino sklepne ponvice. Skupaj s kostnim delom prestavimo tudi kito, ki se nanj narašča. Ta še dodatno stabilizira ramenski sklep pri gibih odročenja in zunanje rotacije. Poseg je izveden tistega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč. 

Rehabilitacija

Zdravljenje nestabilnosti ramenskega sklepa je poseg, ki zahteva ustrezno rehabilitacijo. Program rehabilitacije večinoma poteka po predvidljivih korakih, včasih pa ga moramo prilagoditi zaradi posebnih okoliščin. Prve tri tedne priporočamo počitek z okončino, da se tkiva zacelijo. Zaradi tega boste imeli nameščeno opornico, v kateri bo zgornja okončina počivala. Po 3 tednih boste pričeli z vodeno fizioterapijo, ki se bo postopno stopnjevala do rehabilitacije v ustrezni rehabilitacijski ustanovi. Od 2 meseca dalje je pomembna vadba za mišice ramenskega obroča vključno z mišicami, ki stabilizirajo lopatico. Vsakodnevna opravila boste lahko pričeli izvajati po približno 8 tednih. Izvajanje športnih aktivnosti, posebno kontaktnih športov, odsvetujemo do šest mesecev po operativnem posegu.

Rezultat posega

Operativno zdravljenje nestabilnosti rame ima namen zagotoviti stabilen ramenski sklep pri vseh aktivnostih. S tem lahko povrnemo polno funkcijo ramenskega sklepa pri izvajanju športnih in drugih vsakodnevnih aktivnostih. Odprto stabilizacijo sklepa naredimo pri pacientih, kjer so prisotne dodatne poškodbe kosti. Poseg, ki ga opravimo, je zanesljiv v smislu stabilizacije ramenskega sklepa.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Prekomeren razvoj brazgotinskega tkiva v ramenskem sklepu in okolici, kar ima za posledico slabo gibljivost kljub ustrezni rehabilitaciji. V redkih primerih je zaradi tega potrebna ponovna operacija, odstranitev zarastlin in s tem sprostitev ramenskega sklepa.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

<a href=”tel:00386 41 42 42 91″> 00386 41 42 42 91</a>

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

<a href=”tel:00386 41 42 42 91″> 00386 41 42 42 91</a>

00 386 4 256 9117