Nazaj na seznam

Artroskopska stabilizacija ramenskega sklepa

Kratek opis

Stabilizacija ramena je operativni poseg, s katerim zdravimo nestabilnost oziroma ponavljajoče se izpahe ramenskega sklepa. Nestabilnost ramena paciente ovira pri vsakodnevnih in športnih aktivnostih, povzroča bolečine, ob večjem številu izpahov pa tudi dodatno okvari sklepne površine ter povzroča dodatne poškodbe na vezeh, kitah, kosteh in hrustancu. Glede na obliko nestabilnosti, smer izpahov in obseg sprememb na ramenskem sklepu se kirurg odloči o načinu operativnega posega za stabilizacijo ramena. Tega se lahko opravi artroskopsko ali kot odprt poseg s klasičnim pristopom.

Simptomi in znaki

Glavni znak so ponavljajoči se izpahi ramenskega sklepa in bolečine ter zmanjšana gibljivost, ki so s tem povezane.

Potrditev diagnoze

Diagnozo potrdimo klinično in z  MRI ali CT preiskavo ramenskega sklepa s kontrastnim sredstvom (t. i. MRI ali CT artrografija).

Prednosti operacije

Artroskopija je minimalno invaziven operativni poseg, kar pomeni, da pri operaciji naredimo le majhne reze na koži. Zaradi tega je operativni poseg za pacienta prijazen, saj je manj poškodb mehkih tkiv, ki prekrivajo sklep, to so vezi, mišice in koža. Krvavitev pri artroskopskem posegu je minimalna. Pacient po posegu hitreje okreva, brazgotine so majhne in komaj vidne.

Opis operacije

Artroskopsko stabilizacijo ramenskega sklepa navadno naredimo v regionalni anesteziji, redko je potrebna splošna anestezija. Pri posegu naredimo nekaj manjših kožnih rezov v predelu rame. Skozi enega od rezov vstavimo optični nastavek  majhne kamere, ki se imenuje artroskop. Kamera je povezana z zaslonom, kjer gledamo povečano sliko sklepa in nadzorujemo rokovanje s posebnimi inštrumenti, ki jih v sklep uvedemo skozi druge reze. Bistvo operativnega posega je, da poškodovane sklepne vezi (ligamente) sklepni labrum (vezivni obroček okrog sklepne ponvice) in sklepno ovojnico pričvrstimo nazaj na njihovo narastišče na robu sklepne ponvice. V ta namen vstavimo na rob sklepne ponvice v kost vsadke (sidra – običajno so to resorbilna), na katerem so pritrjeni šivi. Te šive napeljemo skozi labrum, vezi in sklepno ovojnico  na mestu poškodbe. Ko šive zavozlamo in zategnemo, pritrdimo te strukture nazaj na ustrezno mesto. Poseg je izveden istega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Operativno zdravljenje nestabilnosti ramenskega sklepa je poseg, ki zahteva ustrezno rehabilitacijo. Program rehabilitacije večinoma poteka po predvidljivih korakih, včasih pa ga moramo prilagoditi zaradi posebnih okoliščin. V prvem mesecu dni se sklepne vezi zaraščajo na mestu, kjer so pritrjene. Zaradi tega boste imeli nameščeno opornico, v kateri bo zgornja okončina počivala. Po 4-6 tednih boste pričeli z vodeno fizioterapijo, ki se bo postopno stopnjevala do rehabilitacije v ustrezni rehabilitacijski ustanovi. Od 3 meseca dalje je pomembna vadba za mišice ramenskega obroča vključno z mišicami, ki stabilizirajo lopatico. Vsakodnevna opravila boste lahko pričeli izvajati po približno 8 tednih. Izvajanje športnih aktivnosti, posebno kontaktnih športov, odsvetujemo do šest mesecev po operativnem posegu.

Rezultat posega

Operativno zdravljenje nestabilnosti rame ima namen zagotoviti stabilen ramenski sklep pri vseh aktivnostih. S tem lahko povrnemo polno funkcijo ramenskega sklepa pri izvajanju športnih in drugih vsakodnevnih aktivnostih. Zdravljenje, ki ga opravimo pred nastopom večjih sprememb v sklepu, je običajno zelo uspešno.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Prekomeren razvoj brazgotinskega tkiva v ramenskem sklepu in okolici, kar ima za posledico slabo gibljivost kljub ustrezni rehabilitaciji. V redkih primerih je zaradi tega potrebna ponovna operacija, odstranitev zarastlin in s tem sprostitev ramenskega sklepa.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9117