Nazaj na seznam

Artroskopska rekonstrukcija rotatorne manšete

Kratek opis

Rotatorno manšeto (RM) ramenskega sklepa sestavljajo 4 kite mišic okrog  ramenskega sklepa. Kadar se katera od teh kit strga (najbolj pogosto sta to  kiti mišic supraspinatus in subskapularis), je to povezano z relativno hudimi bolečinami, ki so najmočnejše ponoči, in slabo gibljivostjo v ramenskem sklepu. Ko  je diagnoza potrjena z diagnostičnimi preiskavami, vam bo kirurg običajno svetoval operativno zdravljenje. Zdravljenje raztrganin rotatorne manšete s kirurškim posegom je najboljši način za odpravo bolečin in povrnitev polne funkcije ramenskega sklepa.

Simptomi in znaki

Na raztrganino RM  posumimo pri poškodbah ramenskega sklepa (padec, nenadno zadržanje z okončino, da ne pademo,  dvig pretežkega bremena), ko začutite nenadne bolečine v ramenskem sklepu in se gibljivost v ramenu  močno poslabša.  Na raztrgano  RM posumimo tudi pri stalnih bolečinah in omejeni gibljivosti brez povezave s poškodbenim dogodkom, saj  lahko nastane sama po sebi zaradi starostnih spremembah kit – to je pogosto pri starosti nad 60 let.

Potrditev diagnoze

Klinični pregled, UZ preiskav in preiskava z magnetno resonanco (MRI).

Prednosti operacije

Artroskopija ramenskega sklepa je minimalno invaziven operativni poseg, kar pomeni, da pri operaciji naredimo le majhne reze na koži. Zaradi tega je operativni poseg za pacienta prijazen, saj je manj poškodb mehkih tkiv, ki prekrivajo sklep, to so vezi, mišice in koža. Krvavitev pri artroskopskem posegu je minimalna. Pacient po posegu hitreje okreva, brazgotine so majhne in komaj vidne.

Opis operacije

Artroskopsko rekonstrukcijo rotatorne manšete naredimo običajno v regionalni anesteziji (t. i. skalenus blok anesteziji), redko je potrebna splošna anestezija. Pri posegu kirurg naredi več manjših kožnih rezov v predelu rame. Skozi enega od rezov vstavimo optični nastavek  kamere, ki se imenuje artroskop. Kamera je povezana z ekranom monitorja, kjer gledamo povečano sliko sklepa in nadzorujemo rokovanje s posebnimi inštrumenti, ki jih v sklep uvedemo skozi druge reze. Bistvo operativnega posega je, da raztrgano kito pričvrstimo  nazaj na njeno narastišče na kosti. V ta namen vstavimo v kost vsadek (sidro – običajno iz titana) , na katerem so pritrjeni šivi. Te šive napeljemo skozi kito na mestu raztrganine. Ko šive zavozlamo in zategnemo,  kito pritrdimo nazaj  na kostno narastišče. Poseg večinoma naredimo v regionalni anesteziji. Redko je potrebna splošna anestezija.

Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Operativno zdravljenje raztrganine rotatorne manšete je zahteven poseg, ki zahteva ustrezno rehabilitacijo. Rehabilitacija po tovrstni operaciji običajno traja 4 do 6 mesecev. Program rehabilitacije poteka individualno in je odvisen od velikosti raztrganine, kvalitete tkiv in hitrosti celjenja tkiva. Prvih 6 tednov je namenjeno zaraščanju kite na kost na mestu rekonstrukcije. Zaradi tega boste imeli nameščeno opornico, v kateri lahko roka počiva. Po 4-6 tednih lahko pričnete z vodeno fizioterapijo, ki se postopno stopnjuje do rehabilitacije v ustrezni rehabilitacijski ustanovi. Lažja vsakodnevna opravila boste lahko pričeli izvajati po približno 8 tednih. Po 3-4 mesecih boste roko lahko uporabljali za večino lažjih vsakodnevnih aktivnosti. Težja opravila in športne aktivnosti boste lahko izvajali po 6 mesecih.

Rezultat posega

Zdravljenje raztrganin rotatorne manšete z operativnim posegom je praviloma zelo uspešno. Pričakujete lahko, da boste imeli manj bolečin, roka pa bo bolj uporabna za izvajanje vsakodnevnih in športnih aktivnosti. Uspešnost zdravljenja je odvisna od velikosti raztrganine, števila raztrganih kit, kvalitete tkiv, trajanja poškodbe in starosti pacienta.  Poškodbe, ki jih odkrijemo in zdravimo zgodaj, lahko bolj uspešno zdravimo. Če z zdravljenjem čakamo predolgo, potem se velikost raztrganine poveča, kite se skrčijo in postanejo slabše kvalitete. V tem primeru morda popolna rekonstrukcija ne bo več mogoča ali pa sploh ne bo več mogoča.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Prekomeren razvoj brazgotinskega tkiva v ramenskem sklepu in okolici, kar ima za posledico slabo gibljivost kljub ustrezni rehabilitaciji. V redkih primerih je zaradi tega potrebna ponovna operacija, odstranitev zarastlin in s tem sprostitev ramenskega sklepa.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9117