Nazaj na seznam

Endoproteza kolčnega sklepa

Kratek opis

Vstavitev endoproteze kolka (totalna kolčna artroplastika) je poseg, pri katerem kirurg odstrani obolela dela kolčnega sklepa na medenici in stegnenici in ju nadomesti z endoprotezo (implantatom). Najbolj pogosto je poseg potreben zaradi napredovale obrabe kolčnega sklepa, ostali vzroki so zlom stegnenice v predelu kolka, nepravilno razvit kolk ali posledice drugih bolezni, ki okvarijo kolčni sklep.

Simptomi in znaki

Močne stalne bolečine v področju kolka pri bolnikih,  kjer konzervativne metode (protibolečinska zdravila, fizioterapija, razgibavanje, prilagoditev aktivnosti) ne pomagajo več oz. ne pomagajo dovolj. Bolečine bolnika ovirajo pri delu, počitku in vsakodnevnih aktivnostih. Mišice okoli kolka se zakrčijo, bolnik ima slabšo gibljivost kolka in težave pri hoji.

Potrditev diagnoze

Klinični pregled, pri katerem se s  testi prepričamo, da bolečina prihaja zagotovo iz kolka. S tem izključimo preneseno bolečino iz hrbta. Ocenimo tudi gibljivost obolelega kolka, ki je praviloma zmanjšana. Diagnozo slikovno potrdimo z  RTG slikanjem.

Prednosti operacije

Vstavitev endoproteze kolka sodi med najuspešnejše posege v ortopediji. Bolnikom popolnoma olajša bolečine in povrne mobilnost v več kot 90%. Naši kirurgi so vešči sprednjega pristopa na kolk. Uporaba tega pristopa minimizira poškodbo obkolčnih mišic pri operaciji. Omogoča takojšnje obremenjevanje spodnje okončine že na dan operacije in  hitrejšo rehabilitacijo.

Opis operacije

Operacija se najpogosteje izvede v regionalni anesteziji (v t.i. spinalnem bloku). Pri tej metodi anesteziolog v hrbtenični kanal vbrizga anestetik, ki omrtviči spodnja uda. V primeru, da ta vrsta anestezije za bolnika ni primerna, se uporabi splošno anestezijo.

Preko kožnega reza na sprednji strani zgornjega dela stegna se med mišicami pristopi do kolčnega sklepa. S posebnimi kirurškimi orodji se odstrani obolele dele sklepa in pripravi ležišče za dela proteze. Nato se vklini oba dela proteze – sklepno čašico v medenico in stegnenični del proteze z glavico v stegnenico. Uporabljamo brezcementne proteze, ki omogočajo, da se kost v njih vraste. Ker mišice med posegom niso bile prekinjene, jih ni potrebno šivati. Zašije se le ovojnico mišične lože, podkožno tkivo in kožo.

Rehabilitacija

Poseg izvajamo po najsodobnejših metodah, da omogočimo pogoje za popolno in hitro okrevanje. Seveda je zelo pomembno tudi sodelovanje bolnika, da se rehabilitaciji posveti in redno opravlja svetovane vaje in terapije. Tako se želeni izid doseže hitreje in zanesljivejše.

Rehabilitacija poteka v več fazah. Bolnik začne z vstajanjem že na dan operacije. V naslednjih dveh dneh pod nadzorom fizioterapevta v bolnišnici osvoji hojo z berglami po ravnem in po stopnicah.

Naučene vaje nato izvaja doma, aktivnosti postopoma stopnjuje.

Po 6-8 tednih po operaciji po napotitvi osebnega zdravnika opravi intenzivno rehabilitacijo v okviru dvotedenskega stacionarnega zdraviliškega zdravljenja. Ob koncu zdraviliškega zdravljenja večina bolnikov opusti bergle in se postopoma vrne k vsakodnevnim aktivnostim, postopoma tudi k športom. Tek in aktivnosti, pri katerih lahko pride do padca, so pri ljudeh z vstavljeno kolčno protezo močno odsvetovane.

Rezultat posega

Gre za enega najuspešnejših ortopedskih posegov, ki bolnikom odpravi bolečine in povrne funkcijo kolčnega sklepa. Več kot 90% bolnikov je po posegu zelo zadovoljnih. V študiji iz leta 2008 opravljeni na 50000 ljudeh z vstavljeno kolčno endoprotezo je imelo po 15 letih od vstavitve 74-91% dobro delujočo endoprotezo.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 5 tednov po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.

Podrobneje o možnih zapletih:

Kot rečeno, gre za zelo varen poseg, ki pa vseeno nosi določena tveganja.

V manj kot 1% lahko pride do okužbe endoproteze. To se kaže kot oteklina kolena, bolečina v predelu kolena, pordelost kože okoli rane, izcedek iz rane. Prisotno je slabo splošno počutje, povišana telesna temperatura nad 37,5 stopinj Celzija. V primeru, da pride do okužbe je to potrebno takoj opraviti kontrolni pregled v naši ustanovi. Antibiotične terapije se do odvzema ustreznih mikrobioloških vzorcev ne sme uvajati.

Po tovrstnem posegu je povečano tveganje za tvorbo krvnih strdkov v telesu, ki lahko povzročijo pljučno embolijo. Po operaciji zato dobivate zdravilo proti tvorbi strdkov, ki ga jemljete do 35. dneva po operaciji. Tako je možnost pljučne embolije zmanjšana na 0,2%.

Pljučno embolijo se občuti kot zmanjšano telesno zmogljivost, zadihanost, težko sapo v mirovanju, lahko tudi z bolečinami v prsih. V tem primeru je takoj potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Možen zaplet je zlom ob protezi. Praviloma nastane ob padcu. Zato je posebej pomembno, da se ljudje, ki imajo vstavljeno endoprotezo ne lotevajo teka in športov, kjer prihaja do kontakta oz. do padcev. S tem možnost obproteznega zloma kar se da zmanjšajo. Zlom ob protezi se kaže s deformacijo spodnje okončine, podplutbo in nezmožnostjo obremenjevanja. Če pride do obproteznega zloma, je takoj potrebno obvestiti našo ustanovo in obiskati kirurško urgenco.

NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117