Nazaj na seznam

Artroskopska odstranitev sinovijalnih plik kolena (sinovektomija)

Kratek opis

Artroskopska resekcija sinovijalne plike je artroskopska operacija kolena, ki vključuje odstranitev nenormalnega sinovijalnega tkiva. Plike so naravne in zadebeljene gube v sinovijalni ovojnici kolenskega sklepa, ki lahko postanejo boleče in vnete.

Simptomi in znaki

Nabrekla sinovijalna ovojnica povzroča bolečino v sprednjem delu kolenskega sklepa, kar pogosto ovira tudi gibljivost. Bolniki opisujejo tudi občutke preskakovanja v predelu pogačice oziroma v predelih okrog pogačice.

Potrditev diagnoze

Klinični pregled in preiskava z magnetno resonanco (MRI).

Ali je operacija nujno potrebna?

Najprej se bolniku predlaga, da poskusi s konzervativnimi (nekirurškimi) načini zdravljenja, kot so prilagoditev aktivnosti, nesteroidna protivnetna zdravila, fizioterapija in protivnetne infiltracije kolenskega sklepa. V kolikor se stanje s konzervativnimi ukrepi ne izboljša, pride v poštev operativno zdravljenje.

Opis operacije

Operacija poteka najpogosteje v lokalni anesteziji, po potrebi v blažji sedaciji, po dogovoru z anesteziologom pa lahko tudi v splošni anesteziji ali regionalni prevodni živčni anesteziji (t. i. spinalnem bloku). O vrsti anestezije, ki je za vas najbolj primerna, se boste dogovorili z anesteziologom. Pri operaciji pod kontrolo preko kamere (artroskopsko)  delno reseciramo hipertrofirano sinovijalno ovojnico v sprednjem delu kolenskega sklepa in sinovijalne plike v predelih okrog pogačice. Sočasno se pregleda celoten kolenski sklep ter po potrebi oskrbi tudi meniskuse ali sklepni hrustanec, v kolikor se pri operaciji najdejo tudi poškodbe ali okvare le-teh.

Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Oskrba po operaciji vključuje: hojo z berglami za razbremenitev operirane okončine prvih nekaj dni po operaciji, zdravila proti bolečinam in trombozi, rehabilitacijske vaje doma za povrnitev gibljivosti  in mišične moči ter fizioterapijo. Okrevanje traja v povprečju 4-6 tednov.

Rezultat posega

Ob dobri kirurški tehniki in natančnem upoštevanju navodil je tovrstna artroskopska operacija zelo uspešna operacija, ki ne zahteva dolgotrajne rehabilitacije.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117