Nazaj na seznam

Rekonstrukcije sprednje križne vezi v kolenu

Kratek opis

Rekonstrukcija sprednje križne vezi je operacija, s katero nadomestimo pretrgano sprednjo križno vez z novo vezjo. Sprednja križna vez je eden izmed glavnih vezi, ki stabilizirajo koleno. Nahaja se v sredini kolena. Njena funkcija je, da preprečuje gibanje golenice naprej glede na stegnenico.

Simptomi in znaki

Občutek nestabilnosti in bolečine predvsem med fizično aktivnostjo.

Potrditev diagnoze

Klinični pregled in preiskava z magnetno resonanco (MRI).

Prednosti operacije

Operacijo priporočamo vsem aktivnim posameznikom, ki čutijo nestabilnost in bolečine pri fizični aktivnosti. Bolj jo priporočamo mlajšim pacientom. Pri poškodbi sprednje križne vezi je mogoče tudi zdravljenje brez operacije, pri katerem je potrebno čim bolj okrepiti stegenske mišice (redno izvajanje vaj za mišičje) ter prilagoditi fizično aktivnost. Običajno je v tem primeru brez večjih težav možna hoja, tek, plavanje ter normalne življenjske aktivnosti. Najbolj problematične pa so ob takšnem zdravljenju športne aktivnosti, kot so smučanje, nogomet, košarka, rokomet in podobne.

Opis operacije

Operacija poteka v splošni anesteziji ali pa vam anesteziolog s t.i. blokado v predelu hrbtenice za čas posega omrtviči spodnje ude. O vrsti anestezije, ki je za vas najbolj primerna, se boste dogovorili z anesteziologom. Pri operaciji pod kontrolo kamere rekonstruiramo križno vez s presadkom, ki ga običajno odvzamemo iz zadnje stegenske mišice ali iz dela vezi pogačice (vezi, ki povezuje pogačico in golenico). V primeru spremljajočih poškodb (npr. meniskusov) kirurg istočasno reši še ta problem.

Po operaciji ste predvidoma en dan hospitalizirani.

Rehabilitacija

Rehabilitacija po rekonstrukciji sprednje križne vezi je dolgotrajna. Po operaciji je potrebno sklep večkrat dnevno hladiti z ledom, kar zmanjšuje oteklino in bolečino. Pri odpustu dobite ustrezno protibolečinsko terapijo, terapijo proti venski trombozi in navodila za fizikalno terapijo. Čas rehabilitacije traja povprečno devet mesecev in poteka v treh fazah. Prvih 4 – 6 tednov izvajate rehabilitacijo po navodilih doma, nato pa opravite 2 tedna rehabilitacije v zdravilišču. V tem času je potrebna hoja z berglami. V drugi fazi (2 – 4 mesece po posegu), koleno pri večini operiranih ne boli več, oteklina izgine, koleno je dobro gibljivo. Takrat lahko hodite, plavate, kolesarite in tudi počasi tečete po ravnem, vsem ostalim športom pa se morate izogibati do devet mesecev po posegu. Toliko časa namreč potrebuje presadek, da se povsem vrase. Zaradi prehitrega in napačnega obremenjevanje kolena v prvih mesecih po posegu se lahko presadek raztrga ali pa se raztegne, posledica tega pa je ponovna nestabilnosti kolena.

Rezultat posega

Ob dobri kirurški tehniki, dobri rehabilitaciji in natančnem upoštevanju navodil je rekonstrukcija sprednje križne vezi zelo uspešna operacija.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117