Nazaj na seznam

Hondrplastika in mikrofrakture (operacija sklepnega hrustanca)

Kratek opis

Okvara hrustanca je posledica poškodbe ali pa  obrabe sklepnega hrustanca, ki se nahaja na koncu kosti, ki je v priležnem stiku sklepa. Poškodbe, značilne za kolenski sklep, se lahko pojavijo na hrustancu stegnenice, golenice in pogačice.

Simptomi in znaki

Poškodovani ali okvarjeni sklepni hrustanec povzroča bolečino v kolenu in otekanje sklepa, občasno pa bolniki navajajo tudi občutek, da se koleno »zatakne«. To se lahko zgodi v primeru nestabilnega roba defekta sklepnega hrustanca, ki se lahko “odviha”, ali kadar pride do okruška hrustanca, katerega drobci potem prosto plavajo v kolenskem sklepu.

Potrditev diagnoze

Klinični pregled in preiskava z magnetno resonanco (MRI).

Ali so vse poškodbe oziroma okvare sklepnega hrustanca primerne za zdravljenje z artroskopsko operacijo?

Z artroskopskim posegom saniramo blažje in manjše poškodbe ali okvare sklepnega hrustanca. Kadar gre za difuzno in napredovalo obrabo kolenskega hrustanca pa je na mestu vstavitev kolenske endoproteze.

Prednosti operacije

Hitrejša in uspešnejša rehabilitacija in s tem hitrejša povrnitev k opravljanju normalnih vsakodnevnih in športnih aktivnosti ter preprečevanje oziroma zaviranje nadaljnje okvare sklepnega hrustanca, kar v končnem stadiju sicer privede do potrebe po vstavitvi kolenske endoproteze.

Opis operacije

Operacija najpogosteje poteka v lokalni anesteziji, po potrebi v blažji sedaciji, po dogovoru z anesteziologom pa lahko tudi v splošni anesteziji ali regionalni prevodni živčni anesteziji (t.i. spinalnem bloku). O vrsti anestezije, ki je za vas najbolj primerna, se boste pogovorili z anesteziologom. Pri operaciji pod kontrolo preko kamere (artroskopsko) s posebnimi instrumenti zgladimo okvarjene predele hrustanca. V kolikor gre za manjši solitarni defekt sklepnega hrustanca ali osteohondralno lezijo, se kirurg lahko odloči za t.i. mikrofrakturiranje kosti na mestu defekta hrustanca. To omogoča dotok pluripotentnih matičnih celic in rastnih faktorjev iz kostnega mozga, tako da se prizadeto območje zapolni z novonastalim vezivnim hrustancem. V primeru, da se pri operaciji najdejo tudi poškodbe meniskusa, se sočasno oskrbi tudi okvarjen meniskus.

Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu /še istega dne/ domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Čas okrevanja po artroskopski operaciji kolena je odvisen od vrste operacije, ki ste jo imeli. Oskrba po operaciji vključuje: hojo z berglami za razbremenitev operirane okončine prvih nekaj dni po operaciji, zdravila proti bolečinam in trombozi, rehabilitacijske vaje doma za povrnitev gibljivosti in mišične moči ter fizioterapijo. V primeru mikrofrakturiranja je potrebno  razbremenjevanje operirane okončine (hoja z berglami) za obdobje 6-8 tednov po operaciji. Popolno okrevanje po operaciji tako lahko traja od šest tednov do 4-6 mesecev v primeru mikrofrakturiranja.

Rezultat posega

Ob dobri kirurški tehniki in natančnem upoštevanju navodil je artroskopska operacija zaradi poškodbe oziroma okvare sklepnega hrustanca uspešna operacija, vendar je končni rezultat najbolj odvisen od stopnje in obsežnosti okvare le-tega.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117