Nazaj na seznam

Endoproteza kolenskega sklepa

Kratek opis

Vstavitev endoproteze kolena (totalna kolenska artroplastika) je poseg, pri katerem kirurg odstrani obolela dela kolenskega sklepa na stegnenici in golenici in ju nadomesti z endoprotezo (implantatom). Poseg je po navadi potreben zaradi napredovale obrabe kolenskega sklepa, ki nastane zaradi dolgotrajnih preobremenitev, nepravilnega gibanja kolena zaradi stanja po poškodbah ali zaradi neugodne vzdolžne osi spodnjih okončin.

Simptomi in znaki

Močne stalne bolečine v področju kolena pri bolnikih,  kjer konzervativne metode (protibolečinska zdravila, fizioterapija, razgibavanje, prilagoditev aktivnosti) ne pomagajo več oz. ne pomagajo dovolj. Bolečine bolnika ovirajo pri delu, počitku in vsakodnevnih aktivnostih. Mišice okoli kolena zakrčijo, koleno oteče, pojavijo se obrobni kostni izrastki, bolnik ima slabšo gibljivost kolena, pojavi se deformacija v predelu kolena, ki se slabša. Bolnik ima težave pri hoji po ravnem in po stopnicah.

Potrditev diagnoze

Diagnozo potrdimo s kliničnim pregledom, pri katerem se s testi prepričamo, da bolečina prihaja zagotovo iz kolena. S tem izključimo morebitno preneseno bolečino iz kolka. Ocenimo tudi stopnjo deformacije kolena in stopnjo omejene gibljivosti kolena.

Diagnozo slikovno potrdimo z RTG slikanjem.

Prednosti operacije

Vstavitev endoproteze kolena sodi med najuspešnejše posege v ortopediji. Bolnikom praviloma odpravi bolečine, popravi deformacijo in povrne mobilnost.

Naši kirurgi so vešči sodobne postavitve kolenske endoproteze, tako se ohrani kar največ naravnega biomehanskega gibanja v kolenu, kar močno pripomore k zadovoljstvu bolnikov po operaciji. Proteza je brezcementna, kar skrajša čas operacije in s tem povezane zaplete. Omogoča takojšnje obremenjevanje spodnje okončine že na dan operacije in hitrejšo rehabilitacijo.

Opis operacije

Operativni poseg se najbolj pogosto izvede v kombinaciji regionalne in splošne anestezije. Na sprednjem ali stranskem delu rame se naredi kožni rez, nato pa se razmakne mišice, da se prikaže ramenski sklep. S posebnimi kirurškimi orodji se odstrani obolele dele sklepa in pripravi ležišče za komponente endoproteze. Dele endoproteze se vklini ali zacementira v nadlahtnico in lopatico. Pri uporabi brezcementne endoproteze se ta vraste v kost. Pri uporabi cementne endoproteze pa se komponente fiksirajo v kosti s posebnim cementom. Odločitev o uporabi cementne ali brezcementne endoproteze je odvisna od vrste endoproteze ter stanja kosti nadlahtnice in lopatice, kamor so komponente fiksirane. Ko je endoproteza nameščena, se oceni gibljivost sklepa in stabilnost. Poseg se zaključi z zapiranjem mišičnega ovoja ter zašitjem podkožja in kože.

Rehabilitacija

Poseg izvajamo po najsodobnejših metodah, da omogočimo pogoje za popolno in hitro okrevanje. Seveda je zelo pomembno tudi sodelovanje bolnika, da se rehabilitaciji posveti in redno opravlja priporočene vaje in terapije. Tako želeni izid doseže hitreje in bolj zanesljivo. Rehabilitacija poteka v več fazah. Bolnik začne z vstajanjem že na dan operacije. V naslednjih dveh dneh pod nadzorom fizioterapevta v bolnišnici osvoji hojo z berglami po ravnem in po stopnicah.

Tek in aktivnosti, pri katerih lahko pride do padca ali zvina kolena, so pri ljudeh z vstavljeno kolensko protezo močno odsvetovane.

Rezultat posega

Gre za enega najuspešnejših ortopedskih posegov, ki bolnikom odpravi bolečine v kolenu in povrne funkcijo. Kolenska endoproteza dobro funkcionira najmanj 15 do 20 let pri 85 do 90% bolnikov.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 5 tednov po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.

Podrobneje o možnih zapletih:

Kakšne so možne komplikacije in kaj moram takrat storiti?

Gre za zelo varen poseg, ki pa vseeno nosi določena tveganja.

V manj kot 1% lahko pride do okužbe endoproteze. To se kaže kot oteklina kolena, bolečina v predelu kolena, pordelost kože okoli rane, izcedek iz rane. Prisotno je slabo splošno počutje, povišana telesna temperatura nad 37,5 stopinj Celzija. V primeru, da pride do okužbe je to potrebno takoj opraviti kontrolni pregled v naši ustanovi. Antibiotične terapije se do odvzema ustreznih mikrobioloških vzorcev ne sme uvajati.

Po tovrstnem posegu je povečano tveganje za tvorbo krvnih strdkov v telesu, ki lahko povzročijo pljučno embolijo. Po operaciji zato dobivate zdravilo proti tvorbi strdkov, ki ga jemljete do 35. dneva po operaciji. Tako je možnost pljučne embolije zmanjšana na 0,2%.

Pljučno embolijo se občuti kot zmanjšano telesno zmogljivost, zadihanost, težko sapo v mirovanju, lahko tudi z bolečinami v prsih. V tem primeru je takoj potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Možen zaplet je zlom ob protezi. Praviloma nastane ob padcu. Zato je posebej pomembno, da se ljudje, ki imajo vstavljeno endoprotezo, ne lotevajo teka in športov, kjer prihaja do kontakta oz. do padcev. S tem možnost obproteznega zloma kar se da zmanjšajo. Zlom ob protezi se kaže s deformacijo spodnje okončine, podplutbo in nezmožnostjo obremenjevanja. Če pride do obproteznega zloma, je takoj potrebno obvestiti našo ustanovo in obiskati kirurško urgenco.

NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117