Nazaj na seznam

dr. Bogdan Ambrožič, dr.med.

specialist ortopedske kirurgije

Študij medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je dokončal leta 1995. Z letom 1996 je pričel opravljati specializacijo iz področja ortopedije, ki jo je zaključil leta 2001. Po končani specializaciji je opravil dodatna izobraževanja v specializiranih bolnišnicah v Nemčiji, Italiji, Franciji, na Nizozemskem, Hrvaškem in v Avstriji. Izobraževal se je pri vodilnih strokovnjakih na področju ortopedske kirurgije (P. Lobenhoffer, D. Dejour, W. Marth, G. Oberthaler, P. Neyeret., M. Strobel., P. Schoettle., G. Walch., L. Lafosse., P. Volpi., S. Guillo., N. Van Dyke, P. Collombet, B. Zifko, I. Bojanić, P. Chambat, G. Puddu, KP. Benedetto, R. Verdonk, B. Sonnery – Cottet, K. Kley).

Leta 2009 je Magistriral iz področja medicinskih znanosti s področja ugotavljanja razširitve tibialnega kanala po rekonstrukciji križne vezi kolenskega sklepa. Leta 2017 je opravil doktorat s področja zdravljenja nestabilnosti pogačice z rekonstrukcijo patelofemoralnega ligamenta (MPFL). Od leta 2013 do leta 2017 je bil vodja oddelka za artroskopijo in športne poškodbe ortopedske bolnišnice Valdoltra, kjer je bil zaposlen do konca leta 2019. Od leta 2020 je redno zaposlen v svoji zasebni ambulanti Bisturmed v Kopru, preglede in posege opravlja tudi v MCL centru v in sanatoriju MD medicina v Ljubljani.

Ukvarja se z artroskopskim in minimalno invazivnim operativnim zdravljenjem poškodb in bolezni ramenskega, kolenskega sklepa ter gležnja, pri katerih uporablja tudi računalniško tehnologijo. Na ramenskem sklepu se najpogosteje ukvarja z artroskopsko in odprto stabilizacijo sklepa, stabilizacijo AC sklepa in rekonstrukcijo poškodovane rotatorne manšete. Na kolenskem sklepu opravlja artroskopske oskrbe poškodovanih meniskusov in hrustanca, rekonstrukcije poškodovanih vezi, vključno z multiligamentarnimi rekonstrukcijami, tudi z uporabo alograftov. Poleg tega opravlja stabilizacije pogačice z rekonstrukcijo medialnega patelofemoralnega ligamenta (MPFL), premikom narastišča patelarnega ligamenta in trohleoplastiko. V primerih obrabe ali deformacije kolena opravlja korektivne osteotomije v predelu kolenskega sklepa tako na stegnenici kakor na golenici. Pri omenjenih posegih uporablja navigacijo in po meri bolnika 3D natisnjena vodila. Na gležnju poleg artroskopij z zadnjimi in sprednjimi pristopi, opravlja artroskopske stabilizacije in rekonstrukcije vezi sklepa, tendinoskopije Ahilove tetive ter peronealnih tetiv, endoskopsko kalkaneoplastiko in endoskopsko zatrditev zgornjega in spodnjega skočnega sklepa. Poleg tega uporablja biološke metode zdravljenja obrabe in poškodb sklepov in tendinopatij s trombocitno plazmo, matičnimi celicami in amnijskimi membranami.

V Sloveniji je leta 2006 vpeljal metodo stabilizacije pogačice z rekonstrukcijo medialnega patelofemoralnega ligamenta (MPFL), leta 2014 metodo rekonstrukcije anterolateralnega ligamenta (ALL) in leta 2016 je opravil prvo transplantacijo meniskusa v Sloveniji. Med prvimi je pričel s sodobnim opravljanjem osteotomij v področju kolena s pomočjo navigacije in bolniku specifično izdelanih vodil.

Organizira številne artroskopske simpozije in delavnice in je vabljen predavatelj na simpozijih in delavnicah v Sloveniji in v tujini. Je član uredniškega odbora in recenzent revije evropskega združenja za artroskopijo in športne poškodbe (ESSKA), recenzent revije Orthopaedic Journal of sports Medicine (OJSM) in član ESSKA odbora za osteotomije ter aktiven član slovenskega združenja za artroskopijo in športne poškodbe.

V letu 2019 je dobil priznanje revije VIVA za najbolj cenjenega specialista v Sloveniji.