Nazaj na seznam

Operacija meniskusa

Kratek opis

Operacija meniskusa je operacija, pri kateri odstranimo ali popravimo raztrgan meniskus v kolenu. Poškodbe meniskusov so pogoste zlasti pri ljudeh, ki se ukvarjajo s športom, pri katerem lahko pride do nenadnega zasuka, zavoja ali trka, ki vodi v raztrganje meniskusa. Poškodba meniskusa je pogosta tudi pri starejših ljudeh, saj se zaradi degeneracije in oslabitve tkiva meniskus strga brez izrazitega poškodbenega dogodka. Poškodbe meniskusa so tako lahko del normalnega procesa staranja.

Simptomi in znaki

Poškodovani meniskus povzroča oteklino in bolečino v kolenu. Bolniki opisujejo tudi občutek nestabilnosti kolena ali občutek, da se koleno »zatakne«.

Potrditev diagnoze

Klinični pregled in preiskava z magnetno resonanco (MRI).

Ali vsaka poškodba meniskusa zahteva operacijo?

Vsaka raztrganina meniskusa ne potrebuje operacije. Odločitev je odvisna od vrste, velikosti in lokacije raztrganine, starosti pacienta, stopnje aktivnosti in življenjskega sloga, pridruženih poškodb kolena (raztrganina stranskih ali križnih vezi) ter simptomov, ki jih bolnik navaja (bolečina, oteklina, aretacije, težave pri gibanju). Nujno operacijo predlagamo samo pri strganem in  vkleščenem meniskusu. Vaš zdravnik vam lahko predlaga, da najprej poskusite s konzervativnimi (nekirurškimi) načini zdravljenja, kot so počitek, hlajenje kolena, povijanje in dvig poškodovanega uda, nesteroidna protivnetna zdravila, fizioterapija, protivnetne infiltracije kolenskega sklepa.

Prednosti operacije

Hitrejša in uspešna rehabilitacija ter s tem hitrejša povrnitev k opravljanju normalnih vsakodnevnih in športnih aktivnosti. S tem  preprečimo hitro napredovanje nadaljnje okvare sklepnega hrustanca zaradi raztrganega meniskusa.

Opis operacije

Operacija poteka najbolj pogosto v lokalni anesteziji, po potrebi v blažji sedaciji, po dogovoru z anesteziologom pa lahko tudi v splošni anesteziji ali regionalni prevodni živčni anesteziji (t. i. spinalnem bloku). O vrsti anestezije, ki je za vas najbolj primerna, se boste dogovorili z anesteziologom. Pri operaciji pod kontrolo preko kamere (artroskopsko) delno reseciramo ali pa zašijemo poškodovani meniskus (odvisno od tipa raztrganine meniskusa). Sočasno se oskrbi tudi sklepni hrustanec, v kolikor se pri operaciji najdejo tudi poškodbe ali okvare le-tega.

Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste po  nekaj urah po posegu (še istega dne) domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Rehabilitacija

Čas okrevanja po operaciji meniskusa je odvisen od vrste operacije, ki ste jo imeli. Po popravilu – šivanju meniskusa je rehabilitacija nekoliko dolgotrajnejša kot po delni resekciji poškodovanega dela meniskusa. Popolno okrevanje po operaciji meniskusa lahko traja od šest tednov do tri mesece.

Oskrba po operaciji vključuje: hojo z berglami za razbremenitev operirane okončine prvih nekaj dni po operaciji (oziroma do 6 tednov po šivanju meniskusa), zdravila proti bolečinam in trombozi, rehabilitacijske vaje doma za povrnitev gibljivosti in mišične moči ter fizioterapijo.

Rezultat posega

Ob dobri kirurški tehniki in natančnem upoštevanju navodil je artroskopska operacija zaradi raztrganine meniskusa zelo uspešna operacija, ki tudi ne zahteva dolgotrajne rehabilitacije.

Možni zapleti

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem zapletov. Tveganje je zmanjšano, če ortopeda in anesteziologa seznanite z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov. Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejši zapleti so:

  1. Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe običajno zahtevajo dodatne kirurške posege.
  2. Globoka venska tromboza – za preprečevanje nastanka globoke venske tromboze boste do 10 dni po operaciji prejemali nizko-molekularni heparin 1x/dan.
  3. Poškodbe živcev – ob operaciji lahko pride do poškodbe manjših kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.
NAROČANJE NA PREGLED
JE ENOSTAVNO!

Ljubljana

Ambulantni pregledi
Ambulatorij
Savska cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 280 3270

00 386 1 280 3284

Ljubljana

Ambulantni pregledi,
Operativni posegi
Medicinski center Ljubljana (MCL)
Vilharjeva podhod 1
1000 Ljubljana, Slovenia

00 386 1 436 8217

00 386 1 280 3284

Nova Gorica

Ambulantni pregledi
Center Medartis
Gradnikove brigade 63
5000 Nova Gorica, Slovenia

00 386 5 922 8380

00 386 5 922 8381

Golnik

Operativni posegi
Bolnišnica Golnik
Golnik 36
4204 Golnik, Slovenia

00 386 4 256 9100

00 386 4 256 9117